کم کاری تیروئید

امتیاز 12550 / تعداد بازدید : اشتراک گذاری :
تیروئید کم کارو یا کم کاری تیروئید ، به این معنا است که غده تیروئید شما مواد شیمیایی یعنی هورمون به اندازه کافی ترشح نمی کند . علائم شایع کم کاری تیروئید ، خستگی، اضافه وزن و افسردگی است . کم کاری تیروئید معمولاً خیلی جدی نیست . با استفاده از قرص های هورمونی به صورت روزانه با موفقیت می توان هورمونهای ترشح نشده را جایگزین کرد . از کم کاری تیروئید نمی توان پیشگیری کرد . در بیشتر موارد حمله سیستم ایمنی بدن به تیروئید ، باعث کم کاری آن می شود ، و یا در نتیجه آسیبی که داروهای مصرفی برای درمان سرطان تیروئید و پرکاری تیروئید به بدن وارد می کند ، تیروئید کم کار به وجود می آید .
علائم و نشانه های کم کاری تیروئید
بسیاری از علائم تیروئید کم کار ، با سایر بیماریها یکسان هستند ، بنابراین سردرگمی در تشخیص این بیماری به راحتی اتفاق می افتد . معمولاً علائم به آهستگی آغاز می شوند و شما در طول سالیان متوجه شکل گیری بیماری در خود نمی شوید . علائم شایع در این بیماری عبارتند از :
١- خستگی
٢-حساسیت به سرما
٣- اضافه شدن وزن
٤- یبوست
٥- افسردگی
٦- حرکات کند
٧- درد و ضعف عضلانی
٨- گرفتگی عضلانی
٩- پوست خشک و پوسته پوسته
١٠- مو و ناخن شکننده
١١- از دست دادن میل جنسی
١٢- درد و گز گز و بی حسی در انگشتان دست ( سندروم تونل کارپ یا نشانگان مجرای مچ دستی )
١٣- قاعدگیهای نامنظم و یا خیلی شدید
کم کاری تیروئید در افراد مسن ، باعث فراموشی ،در کودکان باعث عدم رشد و در نو جوانان باعث بلوغ زودرس می شود . اگر هر کدام از علائم ذکر شده را در خود یافتید حتماً به پزشک مراجعه کنید .
اگر کم کاری تیروئید درمان نشود ، علائم دیگری به سراغ بیمار می آید . که این علائم شامل :
١- صدای کم تن و خشن
٢- صورت پف کرده
٣- کم و نازک شدن ابروها
٤- ضربان قلب ضعیف
٥- کم شدن شنوایی
٦- کم خونی
دلایل به وجود آمدن تیروئید کم کار
تیروئید کم کار زمانی به وجود می آید ، که غده تیروئید شما به اندازه کافی هورمون تیروکسین یا همان T4را ترشح نکند . دلایل رایج به وجود آمدن تیروئید کم کار ، حمله سیستم ایمنی بدن به تیروئید و یا تیروئید آسیب دیده است .
سیستم ایمنی بدن
در بیشتر موارد تیروئید کم کار زمانی به وجود می آید که سیستم ایمنی بدن که معمولاً با بیماری ها مبارزه میکند ، خود به غده تیروئید حمله کند . این امر باعث آسیب به تیروئید می شود و این غده دیگر قادر به ترشح هورمون تیروکسین نخواهد بود و به کم کاری تیروئید ختم می شود .
التهاب مزمن تیروئید معروف به هاشیموتو ، رایجترین عکس العمل سیستم ایمنی بدن است که باعث کم کاری تیروئید می گردد . دلیل به وجود آمدن هاشیموتو مشخص نیست اما یک بیماری ارثی محسوب می شود . و اگر بیمار دچار دیابت نوع اول و یا بیماری پیسی ( ویتیلیوگو ) باشد ، بیشتر در معرض کم کاری تیروئید قرار دارد .
درمان تیروئید در گذشته بیمار
یکی دیگر از عوامل به وجود آمدن تیروئید کم کار ، اثرات جانبی و پیچیدگی های درمان غده تیروئید در گذشته بیمار است . جراحی این غده و درمان رادیو اکتیوی ، نیز باعث کم کاری تیروئید می گردد .
عواملی که کمتر رایج هستند
کمبود ید در رژیم غذایی در سراسر دنیا ، باعث کم کاری تیروئید می شود . تیروئید کم کار برای ترشح هورمون تیروکسین ،به ید احتیاج دارد .در برخی موارد نوزاد با کم کاری تیروئید به دنیا می آید ، زیرا غده تیروئید در رحم رشد پیدا نکرده است . این نوع کم کاری تیروئید ، کم کاری تیروئید مادرزادی گفته می شود و معمولاً در معاینات پس از تولد ، تشخیص داده می شود .
گاهی مشکلات غده هیپوفیز هم ، باعث کم کاری تیروئید می شود . غده هیپوفیز در مرکز مغز قرار دارد که تیروئید را منظم می کند . اما اگر هیپوفیز آسیب ببیند ، ممکن است تیروئید هم کم کار شود .
گاهی اوقات یک عفونت ویروسی و یا داروهایی که برای درمان سایر بیماریها مصرف می شود ، نیز باعث کم کاری تیروئید می شود :
١- لیتیوم : دارویی که برای درمان بیماریهای روحی از قبیل افسردگی و دوقطبی بودن تجویز می شود .
٢- آمیودرون : دارویی که برای درمان ضربان نامنظم قلب تجویز می شود .
٣- اینترفرون : دارویی که برای درمان سرطانهای خاص و هپاتیت نوع c تجویز می شود.
اگر نگران هستید که ،عوارض جانبی داروهای مصرفی شما ، ممکن است میزان هورمون تیروئید شما را تحت تاثیر قرار دهد ، حتماً با پزشک خود مشورت کنید .
اگر شما دغدغه مبارزه با این بیماری را دارید، به طرح جامع ملی کرشمه بپیوندید...
نظرات کاربران
شما هم میتوانید نظرات خود را در این بخش بیان کنید
برای ثبت نظر، لازم است ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.
نظری برای نمایش وجود ندارد , شما اولین باشید